Help Danylo
Met de grote broer
In het ziekenhuis
Een goede dag
met kanjerketting
kleine versierder
NU DONEREN

Een stuk over Danylo in Alkmaars nieuwsblad

28-01-2013

'Ik geloof nog steeds in een goede afloop'
Alkmaarse moeder in actie voor zieke zoon Danylo

Via de actie Help Danylo hoopt moeder Maricel genoeg geld op te halen om voor haar zieke zoon Danylo een experimentele therapie te bekostigen. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Danylo is ernstig ziek. Het vierjarige jongetje uit Alkmaar heeft de meest agressieve vorm van neuroblastoom, met uitzaaiingen. In Nederland is Danylo uitbehandeld; daarom wordt hij momenteel behandeld in het Duitse Greisfald. Als deze behandelingen niet aanslaan is de experimentele RIST-therapie het laatste redmiddel, maar de kosten zijn extreem hoog en kunnen oplopen tot 160.000 euro. Via de stichting Help Danylo (www.helpdanylo.nl) probeert moeder Maricel dat bedrag bij elkaar te krijgen.
In april 2010 ging het mis met Danylo. "Hij voelde zich niet lekker, had last van diarree, koorts, hoesten, pijn en zweette veel", blikt Maricel terug. "Na een weekendopname in Medisch Centrum Alkmaar (MCA) werden de onderzoeksresultaten naar het Amsterdam Medisch Centrum gestuurd; ze wilden Danylo meteen zien in Amsterdam." Daar blijkt dat hij de meest agressieve vorm van neuroblastoom met uitzaaiingen heeft. Deze specifieke vorm van kinderkanker is zeldzaam en komt jaarlijks voor bij zo'n 25 kinderen. Slechts twintig procent van deze kinderen overleeft de ziekte. Er wordt meteen gestart met chemokuren. "Na een maand opname in het AMC mocht Danylo even naar huis, maar heel veel ziekenhuisopnames volgden. Na elke chemokuur werd Daylo zo ziek dat hij hele hoge koorts kreeg en meteen weer opgenomen moest worden."

Gehuild


Na een veel chemokuren en verschillende zenuwslopende operaties krijgen vader Rene en Maricel te horen dat er in het AMC geen behandelmogelijkheden meer zijn; Danylo is uitbehandeld. "Ik heb twee dagen en twee nachten gehuild", herinnert de van oorsprong Colombiaanse Maricel zich nog goed. "Maar we geven niet op en gaan door. Dat eigenwijze zit in mijn karakter; ik ben een vechter. Danylo ook, daarom ga ik er vol voor. Ik geloof nog steeds in een goede afloop. Al is het moeilijk om te zien dat de nodige lotgenoten van Danylo inmiddels overleden zijn."

Moeilijke vragen


Hoewel Danylo weet dat hij ziek is, heeft Maricel niet verteld dat hij kan overlijden aan zijn ziekte. "Ik zal hem nóóit voorbereiden op het ergste; daar moet ik niet aan denken. De paniek die dat veroorzaakt kun je een kind van vier toch niet aandoen? Er zijn mensen die dat wel doen hoor, maar ik pieker er niet over. Het wordt wel steeds lastiger, want hij wil steeds meer weten en stelt moeilijke vragen waar ik liever geen antwoord op geef."

Acties


Maricel organiseert diverse acties om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor haar zoon. Zo loopt er een lege flessen-actie, was er een sponsorloop en werd er een AZ-shirt geveild. De teller staat nu op ruim 2600 euro; er is dus nog een lange weg te gaan naar 160.000 euro. Maar twijfels of haar zoontje straks de RIST-therapie kan volgen, heeft ze niet. "Dat bedrag zal er komen!", laat Maricel vastberaden weten.
Danylo steunen? Alle informatie, acties en sponsormogelijkheden zijn te vinden op www.helpdanylo.nl.